ქართული ღვინო უცხოეთის ბაზარზე დასამკვიდრებლად იბრძვის. თუმცა ამ ბაზარზე კონკურენცია მძაფრია და, ექსპერტების შეფასებით, ღვინის ხარისხისა და ფასის ურთიერთშეხამების გარეშე, ქართულ ღვინოს პოზიციების გამყარება ევროპის, ამერიკისა თუ აზიის ბაზარზე გაუჭირდება.
2006 წელს საქართველოდან სხვადასხვა ქვეყანაში 19 524 000 ბოთლი ღვინო იყო ექსპორტირებული. აქედან 12 793 128 ბოთლი რუსეთზე მოდიოდა. 2007 წლის 6 თვის მონაცემებით, საქართველოდან 6 მილიონი ბოთლი ღვინოა ექსპორტირებული. ამ ეტაპზე ქართული ღვინის ექსპორტის ყველაზე დიდი მოცულობა უკრაინაზე მოდის, მეორე ადგილზეა ყაზახეთი, ხოლო მესამეზე - ლატვია. მეოთხე და მეხუთე ადგილებზეა პოლონეთი და ამერიკა. სულ საქართველოდან ღვინის ექსპორტი 29 ქვეყანაში განხორციელდა.
სოფლის მეურნეობის სამინისტროს მონაცემებით, საქართველოში სულ 218 ალკოჰოლური სასმელების კომპანიაა რეგისტრირებული. რეალურად 180 მუშაობს. პროდუქციის ექსპორტს 35 კომპანია ეწევა და ქართული ღვინო 38 ქვეყანაში გადის.
ბუნებრივია, ექსპორტის მოცულობის ვარდნა ამ სეგმენტში რუსეთის მიერ ამ პროდუქტებზე განხორციელებულმა ემბარგომ განაპირობა. მიუხედავად იმისა, რომ რუსეთმა ქართული ღვინის, ჩაის და ციტრუსის ქვეყანაში შეტანა აკრძალა, ის საქართველოს სავაჭრო პარტნიორთა ათეულში მეორე ადგილზეა.
ექსპერტების შეფასებით, ქართულ ღვინოს ევროპის ბაზარზე სოლიდური ნიშის დაკავების შანსი აქვს, რადგან ბოლო დროს იქ ბიოპროდუქტებზე, კერძოდ, ბიოღვინოზე მოთხოვნა დაახლოებით 200 პროცენტით გაიზარდა.
"ევროპაში ბიოღვინოზე მოთხოვნა იზრდება. იქ ამ მიმართულებით საკმაოდ შთამბეჭდავი ნახტომი გაკეთდა. მეღვინეების 50 პროცენტს გაკეთებული აქვს განაცხადი, რომ მათი მეურნეობები ბიოღვინოს მწარმოებლები გახდებიან. ევროპაში ბიოღვინის წარმოებაზე მოთხოვნა 200 პროცენტით გაიზარდა. ამ მიმართულებით ძალიან დიდი შანსი გვაქვს, რადგან ჩვენ კავკასიაში ერთადერთი ტრადიციული მეღვინეობის ქვეყანა ვართ. თუ საქართველო თავის ღვინოს გაიტანს, როგორც ჩვეულებრივ პროდუქტს, მაშინ მას შანსი ნაკლები აქვს. ჩვენთან ტრადიციული მეთოდით დაყენებულ ქვევრის ღვინოზე მოთხოვნა საკმაოდ დიდია. ადგილობრივი ბიოღვინის მწარმოებლები საქართველოში ღვინის დიდ პარტიებს არ ასხამენ. ჩვენს ქვეყანაში ბიოღვინის ჩამოსხმაზე სერტიფიკატი მხოლოდ რამდენიმე ფერმერს აქვს. 2007 წელს საქართველოში ჩამოსხმულია 20 ათასი ბოთლი ბიოღვინო. 2009 წელს ეს მაჩვენებელი იქნება 200-300 ათასი ბოთლი, მაგრამ როცა ქარხანა სათანადო სერტიფიკატს მიიღებს, ბიოღვინის წარმოება გათვლილია 6-7 მილიონ ბოთლზე. ეს იმას ნიშნავს, რომ საქართველო ბიოპროდუქციის წარმოების თვალსაზრისით ძალიან დიდ ნახტომს გააკეთებს,” - განუცხადა "24 საათს” "ელკანას” მეღვინეობა-მევენახეობის დარგის კონსულტანტმა გიორგი ბარისაშვილმა.
საქართველოში ბიოპროდუქციის წარმოება ფეხს ახლა იდგამს. იმ ფონზე, როცა სოფლის მეურნეობის დაკრედიტება ბანკების საკრედიტო პორტფელში 1 პროცენტს აღემატება და რისკების დაზღვევა სადაზღვევო კომპანიების მხრიდან, ფაქტობრივად, არ ხდება, ამ ტიპის პროდუქციის წარმოების ამბიციის დაკმაყოფილება ურთულესი ამოცანაა. ერთადერთი ორგანიზაცია, რომელიც ბიოპროდუქტების წარმოების სეგმენტის განვითარებაზე მუშაობს, არის არასამთავრობო ორგანიზაცია "ელკანა”.
"ელკანამ” თავისი საქმიანობა 1994 წლიდან დაიწყო, სოფლის მეურნეობის განხრით. "სოფლის მეურნეობის პროდუქციის წარმოება ეკოლოგიური თვალსაზრისით ანუ შხამქიმიკატების და სხვადასხვა მინერალური სასუქების გარეშე საკმაოდ რთულია, მაგრამ გარკვეული წარმატებები არის. ბიომეურნეობები ძირითადად კახეთს მოიცავს, მაგრამ მთელი საქართველოს მასშტაბით ვსაქმიანობთ. ვმუშაობთ იმერეთშიც, რაჭაშიც. "ელკანაში” გაწევრიანება ნებაყოფლობით ხდება, ამ ორგანიზაციის წევრები ის ადამიანები არიან, ვისაც სურს, თავისი მეურნეობა ბიოფერმის მუშაობის რეჟიმში გადაიყვანოს და მიიღოს ბიოლოგიური საკვები შხამების გარეშე,” - ამბობს "ელკანას” მეღვინეობა-მევენახეობის დარგის კონსულტანტი გიორგი ბარისაშვილი.
საქართველოში ბიოპროდუქციის ფარგლებში იწარმოება ღვინო, თაფლი, ჩაი, ყველი, პარკოსანი ბოსტნეული და სუნელები. ყველაზე აქტიურები ბიოპროდუქციის წარმოების თვალსაზრისით არიან: კახეთი, სამეგრელო და გურია.
2006 წელს საქართველოდან სხვადასხვა ქვეყანაში 19 524 000 ბოთლი ღვინო იყო ექსპორტირებული. აქედან 12 793 128 ბოთლი რუსეთზე მოდიოდა. 2007 წლის 6 თვის მონაცემებით, საქართველოდან 6 მილიონი ბოთლი ღვინოა ექსპორტირებული. ამ ეტაპზე ქართული ღვინის ექსპორტის ყველაზე დიდი მოცულობა უკრაინაზე მოდის, მეორე ადგილზეა ყაზახეთი, ხოლო მესამეზე - ლატვია. მეოთხე და მეხუთე ადგილებზეა პოლონეთი და ამერიკა. სულ საქართველოდან ღვინის ექსპორტი 29 ქვეყანაში განხორციელდა.
სოფლის მეურნეობის სამინისტროს მონაცემებით, საქართველოში სულ 218 ალკოჰოლური სასმელების კომპანიაა რეგისტრირებული. რეალურად 180 მუშაობს. პროდუქციის ექსპორტს 35 კომპანია ეწევა და ქართული ღვინო 38 ქვეყანაში გადის.
ბუნებრივია, ექსპორტის მოცულობის ვარდნა ამ სეგმენტში რუსეთის მიერ ამ პროდუქტებზე განხორციელებულმა ემბარგომ განაპირობა. მიუხედავად იმისა, რომ რუსეთმა ქართული ღვინის, ჩაის და ციტრუსის ქვეყანაში შეტანა აკრძალა, ის საქართველოს სავაჭრო პარტნიორთა ათეულში მეორე ადგილზეა.
ექსპერტების შეფასებით, ქართულ ღვინოს ევროპის ბაზარზე სოლიდური ნიშის დაკავების შანსი აქვს, რადგან ბოლო დროს იქ ბიოპროდუქტებზე, კერძოდ, ბიოღვინოზე მოთხოვნა დაახლოებით 200 პროცენტით გაიზარდა.
"ევროპაში ბიოღვინოზე მოთხოვნა იზრდება. იქ ამ მიმართულებით საკმაოდ შთამბეჭდავი ნახტომი გაკეთდა. მეღვინეების 50 პროცენტს გაკეთებული აქვს განაცხადი, რომ მათი მეურნეობები ბიოღვინოს მწარმოებლები გახდებიან. ევროპაში ბიოღვინის წარმოებაზე მოთხოვნა 200 პროცენტით გაიზარდა. ამ მიმართულებით ძალიან დიდი შანსი გვაქვს, რადგან ჩვენ კავკასიაში ერთადერთი ტრადიციული მეღვინეობის ქვეყანა ვართ. თუ საქართველო თავის ღვინოს გაიტანს, როგორც ჩვეულებრივ პროდუქტს, მაშინ მას შანსი ნაკლები აქვს. ჩვენთან ტრადიციული მეთოდით დაყენებულ ქვევრის ღვინოზე მოთხოვნა საკმაოდ დიდია. ადგილობრივი ბიოღვინის მწარმოებლები საქართველოში ღვინის დიდ პარტიებს არ ასხამენ. ჩვენს ქვეყანაში ბიოღვინის ჩამოსხმაზე სერტიფიკატი მხოლოდ რამდენიმე ფერმერს აქვს. 2007 წელს საქართველოში ჩამოსხმულია 20 ათასი ბოთლი ბიოღვინო. 2009 წელს ეს მაჩვენებელი იქნება 200-300 ათასი ბოთლი, მაგრამ როცა ქარხანა სათანადო სერტიფიკატს მიიღებს, ბიოღვინის წარმოება გათვლილია 6-7 მილიონ ბოთლზე. ეს იმას ნიშნავს, რომ საქართველო ბიოპროდუქციის წარმოების თვალსაზრისით ძალიან დიდ ნახტომს გააკეთებს,” - განუცხადა "24 საათს” "ელკანას” მეღვინეობა-მევენახეობის დარგის კონსულტანტმა გიორგი ბარისაშვილმა.
საქართველოში ბიოპროდუქციის წარმოება ფეხს ახლა იდგამს. იმ ფონზე, როცა სოფლის მეურნეობის დაკრედიტება ბანკების საკრედიტო პორტფელში 1 პროცენტს აღემატება და რისკების დაზღვევა სადაზღვევო კომპანიების მხრიდან, ფაქტობრივად, არ ხდება, ამ ტიპის პროდუქციის წარმოების ამბიციის დაკმაყოფილება ურთულესი ამოცანაა. ერთადერთი ორგანიზაცია, რომელიც ბიოპროდუქტების წარმოების სეგმენტის განვითარებაზე მუშაობს, არის არასამთავრობო ორგანიზაცია "ელკანა”.
"ელკანამ” თავისი საქმიანობა 1994 წლიდან დაიწყო, სოფლის მეურნეობის განხრით. "სოფლის მეურნეობის პროდუქციის წარმოება ეკოლოგიური თვალსაზრისით ანუ შხამქიმიკატების და სხვადასხვა მინერალური სასუქების გარეშე საკმაოდ რთულია, მაგრამ გარკვეული წარმატებები არის. ბიომეურნეობები ძირითადად კახეთს მოიცავს, მაგრამ მთელი საქართველოს მასშტაბით ვსაქმიანობთ. ვმუშაობთ იმერეთშიც, რაჭაშიც. "ელკანაში” გაწევრიანება ნებაყოფლობით ხდება, ამ ორგანიზაციის წევრები ის ადამიანები არიან, ვისაც სურს, თავისი მეურნეობა ბიოფერმის მუშაობის რეჟიმში გადაიყვანოს და მიიღოს ბიოლოგიური საკვები შხამების გარეშე,” - ამბობს "ელკანას” მეღვინეობა-მევენახეობის დარგის კონსულტანტი გიორგი ბარისაშვილი.
საქართველოში ბიოპროდუქციის ფარგლებში იწარმოება ღვინო, თაფლი, ჩაი, ყველი, პარკოსანი ბოსტნეული და სუნელები. ყველაზე აქტიურები ბიოპროდუქციის წარმოების თვალსაზრისით არიან: კახეთი, სამეგრელო და გურია.
"ელკანას” დახმარებით ძალიან ბევრი ბიოფერმერი დაუკავშირდა კლიენტს და მაღაზიათა ქსელს. დღეს "ელკანა” 400-ზე მეტ ფერმერს აერთიანებს. სხვა ფერმერებსაც ვუწევთ კონსულტაციებს. მათთვის კონსულტაცია უფასო და ადვილად მისაღწევია. უცხოეთიდან არის მოთხოვნა თაფლზე, ღვინოზე. ვუკავშირდებით ჩვენს წევრებს და მათ უცხოელებთან ვაკავშირებთ. ჯერ ამას რეგულარული ხასიათი არ აქვს, მაგრამ ის, რომ ჩვენი ღვინისა და თაფლის ნიმუშები სისტემატურად იგზავნება უცხოეთში, უკვე ძალიან მნიშვნელოვანია. ჩვენ არაერთხელ გავგზავნეთ ნიმუშები შვეიცარიაში, იტალიაში, გერმანიაში. ეს სამი ძირითადი ქვეყანაა, სადაც ქართულ ბიოპროდუქტზე მოთხოვნა არსებობს,” - ამბობს "ელკანას” მეღვინეობა-მევენახეობის დარგის კონსულტანტი გიორგი ბარისაშვილი.
საგულისხმოა, რომ ბიოღვინის წარმოებით ღვინის მწარმოებელი მსხვილი კომპანიებიც დაინტერესდნენ. მათ შორისაა კომპანია "შუმი” და "მეღვინეობა ხარება”. რაც შეეხება ბიოღვინის სერტიფიცირების საკითხს, ბიოპროდუქტის სერტიფიცირებას ახორციელებს ორგანიზაცია "კავკასსერდი”, რომელიც სერტიფიკატს მხოლოდ ბიოპროდუქტზე გასცემს. საქართველოში მუშაობს ღვინის ტესტირების ლაბორატორია, რომელსაც შესაბამისი ევროპული აკრედიტაცია აქვს, მაგრამ ღვინის საერთაშორისო სასერტიფიკაციო ეროვნული ორგანო ჯერ არ არსებობს. ამდენად, ამ სეგმენტში ვაკუუმი ჯერ კიდევ არ არის აღმოფხვრილი.
© „24 საათი“
No comments:
Post a Comment