მალხაზ ხარბედია
წინანდალი, "თელავის მარანი" – 2005
ღვინო დაწურულია წინანდლის მიკროზონაში მოწეული რქაწითლისა და კახური მწვანის ჯიშის ყურძნიდან (რქაწითელი 80%; მწვანე 20%). კარგად დამწიფებულ, უმაღლესი ხარისხის ყურძენს ხელით კრეფენ, კლერტის გაცლის შემდგომ პნევმატურ წნეხში იწურება, ხოლო შემდგომი დუღილისთვის, რომელიც კონტროლირებად ტემპერატურაზე (15-17 გრადუსი) მიმდინარეობს, გამოიყენება მხოლოდ თვითნადენი ყურძნის წვენი. ღვინო გადის ვაშლრძემჟავა დუღილს და ძველდება მუხის კასრებში.
"წინანდალი" ღია ჩალისფერი ღვინოა ხილის ყვავილების, ნესვისა და ვენახის ატმის ტონებით. ხალისიანი, არომატული ღვინოა, კარგად დაბალანსებული. ახასიათებს ლაკონური, მაგრამ ეფექტური ფინალი.
ღვინო კარგია აპერიტივისთვისაც. ასევე მიაყოლეთ სულგუნს, იმერულ ყველს, უმაიონეზო სალათებს (ბოსტნეულის, ქათმის), მასთან კარგია ბერძნული სალათები ფეტას ყველით, მოთუთქული კალმახი კაკლის ფოთოლში, მოხარშული კალმახი, ცოცხალი, მიდიები, კრევეტები. ღვინო ხილთანაც კარგად მიდის (საგვიანო მსხალი, მარილიანი ნესვი).
კონდოლი (წითელი), "თელავის მარანი", 2004
დაწურულია თელავის რაიონის სოფელ კონდოლის მიკროზონაში მოწეული საფერავის (85%) და კაბერნე სოვინიონის (15%) ჯიშის ყურძნიდან. ფერმენტაცია გაიარა უჟანგავი ფოლადის ჭურჭელში, კონტროლირებად ტემპერატურაზე (26-28 გრადუსი), რის შემდეგაც 12 თვის განმავლობაში ძველდებოდა ახალი ფრანგული მუხის კასრებში.
მუქი ლალისფერია, საკმაოდ სხეულიანი, სასიამოვნო სიმწკლარტითა და ჰარმონიული გემოთი. ახასიათებს შავი მოცხარის, მწიფე ხილის, მაყვლისა და მუხის სურნელი. ასევე დაჰკრავს სველი მიწის ტონები.
კარგია ცივ საუზმესთან (საქონლის ენა, მოხარშული ბურვაკის ხორცი), ღვინო მიაყოლეთ ხბოს ბეჭს, ყველის ქაბაბს, შემწვარ ტყის ქათამს, იხვს, მწყერს, ქათმის კუჭმაჭს.
ყვარელი, "თელავის მარანი", 2004
ღვინო ყვარლის ზონაში გაშენებულ ვენახებში, სიმწიფის პიკზე დაკრეფილი საფერავის ჯიშის ყურძნიდან იწურება. კლერტის გაცლით წურავენ და შემდეგ მხოლოდ 2 დღის განმავლობაში ტოვებენ ჭაჭასთან შეხებაში (მაცერაცია). დუღილი კონტროლირებად ტემპერატურაზე მიმდინარეობს, რის შემდეგაც ძველდება ფრანგული მუხის კასრებში.
მწიფე ალუბლისფერია, სხეულიანი, საღი ბუკეტით, ალუბლის მურაბის, ტკბილი ტყლაპისა და მოხალული მარცვლეულის ტონებით. გემოში ჯერ თავს იჩენს მუხის მძლავრი კვალი, რომელიც მოგვიანებით უფრო მოტკბო და საინტერესო ხდება.
მიირთვით ძროხის ცხიმიან ყველებთან, საქონლის შემწვარ ნეკნებთან, ტაფაზე შემწვარ საქონლის რბილ ხორცთან, ასევე საინტერესო წყვილი იქნება კუბდარისთვის და პურის საფანელში შემწვარი ძროხის ხორცისთვის.
მუკუზანი, "თელიანი ველი", 2004
დამზადებულია მუკუზნის ადგილწარმოშობის დასახელების კონტროლირებად ზონაში მოყვანილი საფერავის ჯიშის ყურძნიდან. ალკოჰოლური ფერმენტაცია კონტროლირებად ტემპერატურაზე ხდება (27-28 გრადუსზე), მაცერაცია (ჭაჭასთან შეხება) 2 კვირის განმავლობაში გრძელდება. რის შემდეგაც 12 თვის განმავლობაში ახალ მუხის კასრებში ავარგებენ. ღვინოს გამოარჩევს დახვეწილი ბროწეულისფერი და გამჭვირვალობა. ახასიათებს საფერავის ჯიშური არომატი, შავი ქლიავის, მწიფე ხილის, ჟოლოსა და შავი კენკრის ტონები. ღვინო სხეულიანია, კარგად დაბალანსებული და ძალზე ჰარმონიული, ხავერდოვანი ტანინებით.
"თელიანი ველი"-ს "მუკუზანი" კარგია შემწვარ ღორის ხორცთან, ასევე ლორთან, ნედლ ძეხვეულთან, საუკეთესოა ნანადირევთან, ტახის ხორცთან, ჯიხვთან, მაგარ ყველებთან.
ნაფარეული (წითელი), "თელიანი ველი", 2004
ღვინო დაყენებულია ნაფარეულის მიკროზონაში დაკრეფილი საფერავის ჯიშის ყურძნიდან. დუღილი კონტროლირებად ტემპერატურაზე მიმდინარეობდა 2 კვირიანი მაცერაციით. მუხაში 12 თვის განმავლობაში ძველდება. ღვინო მუქი ჟოლოსფერია. საშუალოზე კარგი გამჭვირვალობით, ფერში სიძველის ნიშნებით. გამოირჩევა საშუალოზე მაღალი სხეულიანობით, ტანინებითა და სპირტიანობით. არომატში პირველ რიგში მოჩანს მწიფე მაყვლისა და ალუბლის ტონები. გამოარჩევს ჰარმონიული ბუკეტი, მცირეოდენ ვანილის თანხლებით, რაც მუხაზე მიანიშნებს. გემოთი შედარებით სადაა, მაღალი მჟავიანობით, კარგი თანმხლები კერძის გარეშე შესაძლოა ზიგიერთი გემური თვისება დაკარგოს.
მიირთვით თხის ყველთან, ცხვრის ჩაშუშულთან, ჩანახთან, მოხარშული საქონლის ხორცთან (შეკმაზულიც შეიძლება), ასევე კარგია ხახვში შემწვარი საქონლის ხორცი ყველითა და მაიონეზით.
წინანდალი, "თელიანი ველი", 2005
დაწურულია წინანდლის ადგილწარმოშობის დასახელების კონტროლირებად ზონაში მოყვანილი რქაწითლისა და კახური მწვანის ჯიშის ყურძნიდან (რქაწითელი 85%; მწვანე 15%). დაწურვამდე ყურძენს კლერტს აცლიან, რის შემდეგაც პნევმატურ-მემბრანულ წნეხს გადის. "თელიანი ველის" "წინანდალი" მუხაში 6 თვის განმავლობაში ძველდება. ღია ჩალისფერი, ძალიან ხალისიანი ღვინოა, ნაკლებ სხეულიანი, რბილი გემოთი. საკმაოდ ინტენსიური სურნელით ხასიათდება, გამოირჩევა ხილის ყვავილების, გარგრისა და ეკზოტიკური ხილის ტონებით. ჰარმონიული ღვინოა.
თელიანი ველის წინანდალთან კარგია ახალი ყველი, სალათი მწვანე ზეთისხილითა და ხამსათი, ქათმის სალათი, ზეითუნის ზეთში შემწვარი არტიშოკები, შემწვარი ორაგული, ქამბალა, მიდიების სუპი, თეთრ ღვინოში მოთუშული მიდიები, ქათმისა და ინდაურის თეთრი ხორცი (მოხარშული).
© „მარანი“
3 comments:
Интересно написано....но многое остается непонятнымb
Интересно написано....но многое остается непонятнымb
I for all time emailed this webpage post page to all my contacts, since if like
to read it next my links will too.
Review my webpage ... new cellulite treatment
Post a Comment